Het wordt steeds mooier weer en de lente laat zich reeds voelen. Dit betekent dat veel mensen ook vaker buiten gaan sporten. Zodra de eerste zonnestralen te voorschijn komen worden de loopschoenen en moutainbikes van onder het stof gehaald. Sporten in de buitenlucht is niet alleen fijn, het zorgt ook voor extra’s.

1. Mentaal welzijn

Uit wetenschappelijk onderzoek is gebleken dat buiten sporten extra effecten heeft op je mentale gezondheid. Je maakt buiten namelijk meer endorfine aan. Dit leidt, in combinatie met daglicht, tot een gelukkiger en meer ontspannen gevoel, minder stress en meer creativiteit.

2. Zonlicht

Zonlicht zorgt voor de aanmaak van vitamine D. Vitamine D zorgt voor sterke botten en geeft het immuunsysteem een boost.

3. Groene omgeving

Door buiten te sporten kom je in groene omgevingen en zo blijkt dat de kleur groen in veel opzichten een positief effect heeft. Het zorgt voor ontspanning, balans en verfrissing. Bovendien werkt het rustgevend waardoor er een stress verlagend effect ontstaat.

4. Gewichtsverlies en motivatie

Buiten verbrand je meer calorieën. Dit hebben we in eerste instantie te danken aan Moeder Natuur die zorgt voor de weersomstandigheden zoals tegenwind en de omgevingsfactoren. Zo zal je lichaam harder moeten werken in de zomermaanden om het koel te houden en in de wintermaanden om het warm te houden.

Doordat het buiten sporten een motiverend effect heeft houden mensen het veel langer vol. Een rondje lopen in het park of bos is veel aangenamer dan een half uurtje lopen op de loopband.

5. Buitenlucht en daglicht

Wist je dat buitenlucht tot 5 keer schoner is dan de lucht in de sportschool? Meer blootstelling aan parken en bossen zorgt voor minder kans op depressie, longziekten en hart- en vaatziekten.

Door meer tijd door te brengen in daglicht verbeter je ook jouw slaapritme. Daglicht heeft namelijk meer positief effect op je biologische klok dan kunstlicht. Bovendien maak je na het buiten sporten meer slaaphormonen aan waardoor je beter slaapt en je algemeen fitter voelt.

Angélique Staelen
Personal coach, Outdoor sportcoach, Yoga teacher en Nutritionist