Januari is de maand van de goede voornemens.
Maar hoe kan je die nu écht volhouden?
In 5 stappen naar een succesvol doel.

We kennen het allemaal, 1 januari spreken we onze nieuwe voornemens uit. Vanaf nu gaan je gezonder eten en ga je 5 maal per week sporten. Maar toegegeven, bij de meeste mensen lukt dat de eerste week prima, vanaf de tweede week begint de motivatie te zakken. Oude patronen komen terug , ongezonde voeding sluipt langzaam de keuken binnen, 5x per week sporten is na een maand al maar 1 keer per week sporten geworden. Na de maand januari schiet er bij de meeste mensen van die goede gewoontes maar weinig tot niks meer over. Deze vijf stappen helpen je om succesvol jouw doelen te behalen.

1. Oude gewoontes afleveren om nieuwe aan te leren

Om te kunnen starten met je nieuwe voornemens zal je eerst bereid moeten zijn om oude gewoontes af te leren. Dit doe je door de slechte gewoontes af te bouwen. Als je elke dag enkele glazen alcohol drinkt of ongezond snackt, bouw je die ongezonde gewoontes eerst af. Zo kan je lichaam al wennen aan de verandering. Vanaf het moment dat je de oude gewoontes hebt afgeleerd kan je de nieuwe gewoontes stelselmatig toe gaan voegen. Het beste gebruik je hier een stappenplan voor.

2. Wat is jouw why?

Waarom wil je die nieuwe voornemens aangaan en waarmaken? Waarom wil je voor jouw droom gaan? Waarom wil je die nieuwe voornemens, die nieuwe doelen behalen? Waarom wil je gezonder gaan leven? Waarom wil je vaker gaan sporten? Misschien wil je vitaal oud worden, misschien wil je een fitte (groot)ouder zijn, of wil je een berg beklimmen om op de top iets achter te laten?… In alle eerlijkheid jouw beweegredenen uitschrijven helpt om een duidelijk beeld te creëren. Dit zal jou helpen om een haalbaar actieplan op te stellen en om gedisciplineerd te werk te gaan.

3. Beperkende overtuigingen

Welke beperkende overtuigingen heb je nog die je weerhouden om voor jouw doel te gaan of succesvol jouw doel te behalen?
We hebben allemaal wel eens dat stemmetje in ons hoofd dat zegt ‘neen, dat kan ik niet’, of ‘het zal me toch nooit lukken’. Elke negatieve gedachte over jouw nieuw doel is een beperkende overtuiging. Zo kan een beperkende overtuiging van jezelf zijn of van iemand anders. Door te gaan kijken welke beperkende overtuigingen je hebt en je er bewust van te worden kan je plaats maken voor vertrouwen en nieuwe positieve overtuigingen inprenten.

4. Haalbaar actieplan

Welke actie(s) zal je ondernemen om te slagen? Hoe ziet jouw actieplan eruit?
Maak een haalbaar actieplan door een doel op te delen in kleinere doelen. Vier onderweg elk behaald doel. Zorg dat je plezier beleeft tijdens de rit. Onthoud dat de rit naar jouw doel belangrijker is dan het doel op zich.
Hang jouw why en actieplan uit op zichtbare plaatsen zodat je er elke dag met geconfronteerd wordt. Dit zorgt voor emotionele drive en creëert discipline.

5. Motivatie vs discipline
Motivation is what gets you started, discipline is what keeps you going.

Motivatie is wat je helpt te starten maar vaak zal deze na een bepaalde tijd uitdoven. Daarom is discipline zo belangrijk. Maar wat is het geheim achter discipline? Jouw why! Enkel en alleen jouw why zal jou voldoende gedisciplineerd houden. Succes is het resultaat van discipline. Jouw why creëert een emotionele drive, het is dé reden waarom je er wil voor gaan. En een emotionele drijfkracht zorgt tevens voor plezier. Daarom zeggen we ook ‘Emotion is energy in motion’. (emotie is energie in beweging).
Ga voor jouw nieuwe voornemens, ga voor jouw doelen, maak ze waar. Heb je hulp nodig bij een van de 5 punten, dan help ik jou daar heel graag bij. Omring je met positieve mensen die jou stimuleren en aanmoedigen. En vergeet nooit, Winners run through the finish line!

Veel succes!

Liefs, Angélique
Personal coach, Outdoor sportcoach, Yoga teacher en Nutritionist